вівторок, 19 квітня 2016 р.

Перші кроки до майстерності

Відповідно до плану роботи в Навчально-методичному центрі ПТО у Сумській області 8 грудня 2015 року в формі вебінару відбулось засідання школи молодого викладача професійної підготовки та майстра виробничого навчання «Перші кроки до майстерності».
У заході взяло участь 65 педагогічних працівників. Трансляцію вебінару слухали представники з 11 пофесійно-технічних навчальних закладів області.
Засідання розпочато з виступу заступника директора з методичної роботи Навчально-методичного центру ПТО у Сумській області Юрія Яковенка.
Інноваційні перетворення, що відбуваються у професійно-технічній освіті, мають забезпечити якісні зміни в навчанні та вихованні конкурентоспроможних кваліфікованих робітників. Методисти НМЦ ПТО у Сумській області Олена Темченко, Юлія Висоцька в своїх виступах-презентаціях сконцентрували увагу на основних темах педагогічної майстерності, а саме: «Формування професійної компетентності сучасного педагога», «Професійне становлення молодого викладача та майстра виробничого навчання».
Велику увагу на вебінарі приділено заходам міжнародного рівня. У цьому контексті з результатами участі в І Міжнародному кулінарному фестивалі «BESTCookFEST – 2015» у рамках Міжнародного експофоруму ресторанно-готельного бізнесу та клінингу FoReCH поділились з присутніми Ольга Бова, майстер виробничого навчання ДНЗ «Сумський центр ПТО харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу», Олена Статівка та Ірина Северин, майстри виробничого навчання ДНЗ «Сумський хіміко-технологічний центр ПТО».
Результати VІІ Міжнародного форуму «Інноватика в сучасній освіті» та II Міжнародної виставки закордонних навчальних закладів «World Edu – 2015» презентувала Юлія Висоцька.
У рамках вебінару відбулось експрес-інтерв’ю з молодими педагогами: Юрієм Теницьким, викладачем ДНЗ «Білопільське ВПУ», Тетяною Гончаровою, викладачем ДПТНЗ «Сумський центр ПТО з дизайну та сфери послуг», Іриною Скрипник та Іриною Тищенко, майстрами виробничого навчання ДНЗ «Глухівське ВПУ». Педагогічні працівники обмінялися думками та внесли пропозиції щодо впровадження адаптивної системи навчання в закладах професійно-технічної освіти (досвід Олени Чхайло, директора НМЦ ПТО у Сумській області, та Євгенії Коритник, директора ДНЗ «Охтирський центр ПТО»).
Директор НМЦ ПТО у Сумській області акцентувала увагу на активній діяльності в контексті розробки нових робочих зошитів, побудованих на принципах індивідуалізації та діалогізації освіти, як найбільш простої та реальної можливості впровадження надбань дидактики в навчальний процес. «Робочі зошити є важливою складовою уроку, а їх застосування сприяє кращому засвоєнню навчального матеріалу», — зазначила Олена Чхайло.
Своїми першими педагогічними знахідками з колегами поділилась викладач ДНЗ «Сумське ВПУ будівництв та автотранспорту» Євгенія Маландій, яка презентувала робочий зошит з предмету «Основи мікробіології» за професією «Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу» 3 розряду.
На вебінарі розглянуті питання щодо змін нормативної бази Міністерства освіти і науки України, проекту Закону України «Про професійну освіту». З методичними рекомендаціями НМЦ ПТО у Сумській області «Ведення журналу виробничого навчання» ознайомила слухачів методист Олена Темчено.
Заключне слово взяла Олена Миколаївна Чхайло, яка наголосила, що участь у розробці власних методичних напрацювань, створення сучасних засобів навчання та впровадження їх у навчально-виробничий процес є невід’ємною частиною методичної роботи молодих педагогів.
Високий рівень професіоналізму педагогічних кадрів забезпечує сучасний рівень якості освіти.

1 коментар: