понеділок, 18 квітня 2016 р.

Немає такої професії, в якій людина не змогла б дістатися до вершин майстерності

18 червня 2015 року в ДНЗ «Охтирський центр професійно-технічної освіти» проведено засідання школи молодого викладача професійної підготовки та майстра виробничого навчання «Перші кроки до майстерності».
Мета заходу – розвиток професійної компетентності педагогічних працівників та вивчення інноваційних технологій з подальшим упровадженням у навчально-виробничий процес.
У роботі взяло участь 29 представників професійно-технічних навчальних закладів Сумщини.
Засідання розпочато з огляду виставки методичних напрацювань викладачів та майстрів виробничого навчання ДНЗ «Охтирський центр ПТО» за темою «Вернісаж методичних та педагогічних ідей».
Відкрила захід Олена Чхайло, директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Сумській області, яка зазначила: «Кожен педагог неповторний. Це істина. Тому педагогіка є найбільш складною і суперечливою формою людської діяльності. Неможливо педагога навчити педагогіки, її треба вчитися все життя…».
На засіданні ДНЗ «Охтирський центр професійно-технічної освіти» представлено панораму-показ уроків з предметів «Технологія приготування їжі з основами товарознавства» (викладач Наталія Лебедь), «Електротехніка» (викладач Ірина Герасименко) та з виробничого навчання за професією «Кухар» (майстер Віра Кунченко), де уміло розкрито пізнавальну діяльність учнів через ефективне використання інтерактивних методик.
Нетрадиційні (нестандартні) уроки – це імпровізоване, але добре продумане заняття, яке має своєрідну структуру. Саме про нестандартні форми навчання йшлося на тренінгу «Нетрадиційний урок – засіб творчої співпраці» (викладач Ольга Ніжнік, ДНЗ «Охтирський центр ПТО»).
Родзинкою Школи був майстер-клас «Адаптивна система навчання як складова навчального процесу в закладі професійно-технічної освіти», що провела Євгенія Коритник, директор ДНЗ «Охтирський центр ПТО». Євгенія Коритник майстерно продемонструвала практичний показ методу «Робота в парі» цінний своєю оригінальністю, розвиваючим та виховним ефектами. Метод стимулює творчість педагога та його вихованців, створює сприятливі умови для співробітництва учнів та викладача.
У рамках засідання слухачам представлено презентацію досвіду роботи «Реалізація інтегративних зв’язків спеціальної технології з іншими навчальними предметами через упровадження інноваційних педагогічних технологій» учасника обласного конкурсу «Педагог – новатор — 2015» Віри Логвіненко, ДНЗ «Охтирський центр ПТО» (відокремлений навчальний підрозділ м. Тростянець).
Незабутнє враження залишилося в учасників від педагогічної майстерні «Орієнтири педагогічного успіху», що провели Юлія Висоцька та Олена Темченко, методисти Навчально-методичного центру ПТО у Сумській області.  Слухачі Школи мали можливість ознайомитися: з презентаціями  «Педагогічна майстерність», «Розвиток професійної компетентності педагога» та «Сучасний урок»; словником педагогічних термінів і понять, типами та структурами уроків, орієнтовною схемою побудови уроків різних типів тощо.
Як підсумок педагогічної майстерні представниками навчальних закладів області створено портрет сучасного викладача та майстра виробничого навчання.
Основним надбанням молодих викладачів та майстрів виробничого навчання став набутий досвід.
Учасники засідання зрозуміли істину про те, що досягнення висот педагогічної майстерності потребує максимальних особистих зусиль, енергії, природних нахилів і здібностей, величезної працездатності та найголовніше – безмежне бажання стати педагогом!

Немає коментарів:

Дописати коментар